Bookbird winter 2013

Bookbird is het internationale tijdschrift van IBBY en verschijnt vier keer per jaar. Zojuist is het winternummer 2013 verschenen. 

Een verkorte inhoudsopgave:

  • Our Common Earth: The Local and Global Flow of Narrative in A River of Stories (Alice Curry)
  • Heal the World, Make It aBetter Place: Social and Individual Hope in Indian Children’s Cinema (Jayashree Rajagopalan)
  • “She flings her elfin dreams of mystery”: The Child-Poet Gwen Cope in the Land of “Australian Faery,” 1931–1939 (Nicole Anae)
  • The Mountain and the Devil: Fake Lore or Folklore? A Wonder of the World in South African Children’s Literature (Tanya Barben)
  • Paranoid Prizing: MappingAustralia’s Eve Pownall Award for Information Books, 2001-2010 (Erica Hateley)
  • The Power ofCaribbeanPoetry: Word and Sound (Morag Styles)
  • Flying to Pick Blueberries: Two Preschoolers’ Literary Encounters with Other Cultures (Virginia Lowe)
  • Developing a Literacy Program Using Children’s Literature (Joyce Armstrong) 

Verder informatie over IBBY-internationaal, kortere bijdragen en besprekingen van vakliteratuur en enkele jeugdboeken.

Voor meer informatie over Bookbird kan men terecht op de website: http://www.ibby.org/index.php?id=1035

Ted van Lieshout en Marit Törnqvist genomineerd voor Hans Chr Andersenprijzen

De Nederlandse sectie van IBBY nomineert Ted van Lieshout en Marit Törnqvist voor de Hans Chr. Andersen Awards 2014.

De Hans Christian Andersen Award wordt ook wel de Kleine Nobelprijs genoemd. Het is de hoogste eer die je als kinderboekenmaker kunt ontvangen. In 1988 ging deze bekroning naar Annie M.G. Schmidt en in 2004 naar Max Velthuijs). De nationale secties van het International Board on Books for Young People (IBBY) nomineren telkens een auteur en een illustrator.

Ted van Lieshout (1955) heeft gestudeerd aan de Rietveld Academie. Sinds 1986 schrijft en illustreert hij proza en poëzie voor kinderen en leverde hij (lied)teksten voor bekende televisieprogramma’s, zoals Het Klokhuis en Sesamstraat. Verder schrijft hij toneelscenario’s, (muziek)theaterstukken en liedjes. Een bijzonder autobiografisch tweeluik vormen de dichtbundel Zeer kleine liefde (1999) en zijn eerste roman voor volwassenen, Mijn meneer (2012). Hierin vertelt hij vanuit het perspectief van zijn jongere ik over de relatie die hij als jongen had met een pedofiel. In 2009 ontving hij de Theo Thijssenprijs voor zijn gehele oeuvre. Een jaar later kreeg hij als eerste de Willem Wilmink-prijs, de prijs voor het beste kinderlied. En in 2012 mocht hij de Woutertje Pieterse Prijs en een Zilveren Griffel in ontvangst nemen voor zijn blokgedichten in Driedelig paard. Van Lieshout onderscheidt zich van veel andere auteurs door de veelzijdigheid van zijn oeuvre, de dialoog tussen woord en beeld en zijn originele en beeldende stijl.

Marit Törnqvist (1964) volgde de opleiding tot illustrator aan de Rietveld Academie, met Carl Hollander en Thé Tjong-Khing als docenten. Dit jaar viert zij haar 25-jarig jubileum als illustratrice (én auteur). Zij illustreerde veel boeken van Astrid Lindgren. In 1995 verscheen haar eerste zelfgeschreven (en geïllustreerde) boek, Klein verhaal over liefde, dat met een Zilveren Griffel bekroond werd. Bijna 10 jaar later volgden Bellen blazen in Burundi en Wat niemand had verwacht. Marit heeft ook veel boeken van andere Nederlandse schrijvers geïllustreerd. Ze werkte samen met ondermeer haar moeder Rita Törnqvist-Verschuur, Annie Makkink (Helden op sokken) en Hans en Monique Hagen (Jij bent de liefste) Sjoerd Kuyper (Ik blijf altijd bij je) en Toon Tellegen ( Pikkuhenki). Voor dit laatste boek ontving ze het Gouden Penseel 2006. In januari 2013 verscheen bij uitgeverij Querido haar meest recente prentenboek, Groter dan een droom, dat ze maakte met de Vlaamse auteur Jef Aerts. Törnqvist is een van de meest talentrijke illustratoren van dit moment, die ook internationaal veel erkenning krijgt.

 Prijs

De Hans Chr. Andersen Awards worden uitgereikt op het tweejaarlijkse IBBY congres dat volgend jaar in Mexico plaatsvindt. De winnaars worden bekend gemaakt tijdens de Kinderboekenbeurs in Bologna in april 2014.

Jenny Smelik-IBBY prijs 2012 voor ‘Trash’ van Andy Mulligan

.
De Jenny Smelik-IBBY prijs is genoemd naar en ingesteld ter herinnering aan de in 1980 overleden kinderboekenschrijfster Jenny Smelik-Kiggen, en wordt sinds 1982 tweejaarlijks door IBBY-Nederland (International Board on Books for Young People) uitgereikt. De prijs wordt toegekend aan jeugdliterair werk, waarin de cultuur van etnische minderheden aan de orde komt op een dusdanige wijze dat het een bijdrage levert aan de totstandkoming van een beter begrip voor mensen uit ‘minderheidsgroepen’ in de breedste zin des woords. De prijs bedraagt 2000 euro. De prijs wordt op 2 november 2012 uitgereikt tijdens de jaarlijkse vriendendag van IBBY in het Gemeentemuseum van Den Haag (nadere gegevens hierover volgen nog). De jury voor de Jenny Smelik-IBBY prijs 2012 bestond uit Gail Trouw, Tania Van Acker, Daan Beeke, Edward van de Vendel en Helma van Lierop-Debrauwer (voorzitter).
.

.
Andy Mulligan: ‘Trash’ (uitgeverij Gottmer, vertaling Esther Ottens).

De jury was unaniem in haar oordeel over het prijswinnende boek, Trash. Het is een geloofwaardige roman die een verre wereld heel dichtbij weet te brengen.De personages, kinderen en volwassenen, zijn knap getekend: ze leven onder zeer moeilijke omstandigheden, maar houden hun hart. Het is een spannend, sterk opgebouwd verhaal over de verschillen tussen arm en rijk en over hoe bezit mensen in positieve en negatieve zin kan beïnvloeden. Trash zet je aan het denken en het verandert je kijk op de vaak schrijnende ongelijkheid in de wereld. (uit het juryrapport).
.

.
Eervolle vermelding:
Michael De Cock (tekst) en Judith Vanistendael (illustraties): ‘Rosie en Moussa’
(uitgeverij Querido).

Evenals twee jaar geleden heeft het bestuur van IBBY-Nederland, op voordracht van de jury, besloten dit jaar opnieuw een eervolle vermelding bij de Jenny Smelik-IBBY prijs (500 euro) toe te kennen, dit keer aan ‘Rosie en Moussa’.

In Rosie en Moussa vertellen de tekeningen en de tekst samen het verhaal van een vriendschap tussen twee kinderen. De zwart-wit tekeningen zijn expressief en de zinnen kernachtig en tegelijkertijd speels. Op een subtiele manier wordt duidelijk dat het hier gaat om twee kinderen uit verschillende culturen, maar die andere achtergrond is op geen enkele manier een belemmering voor hun vriendschap. Eensgezind gaan ze op avontuur. (uit het juryrapport).

Literatuur zonder leeftijd – zomer 2012

.

.
Ruim een jaar geleden, op 6 september 2011, ontving de redactie van Literatuur zonder leeftijd het verdrietige bericht dat Peter van den Hoven tijdens zijn vakantie in Italië plotseling was overleden. Door zijn dood verloren we in de eerste plaats een aimabele collega bij wie we, toen hij zelf nog deel uitmaakte van de redactie, vaak te gast waren. Daarnaast raakten we ook een belangrijke stem in discussies over jeugdliteratuur kwijt en dat net op het moment dat zijn nieuwste boek zou verschijnen. Heel bewust had hij dit boek, waaraan hij een paar jaar met veel plezier heeft gewerkt, de uitdagende titel Jeugdliteratuur bestaat niet. Of de voort-durende strijd om het kinderboek meegegeven. Peter van den Hoven wilde debat, omdat hij ervan overtuigd was dat schrijven en discussiëren over jeugdliteratuur een noodzakelijke voorwaarde zijn om het vakgebied als maatschappelijk fenomeen én als wetenschappelijk studie-object te laten groeien en bloeien.

Stof voor discussie bood zijn boek volop en de redactie heeft de handschoen die Peter van den Hoven ons door middel van zijn boek toe heeft geworpen, opgepakt in het besef dat hij zelf daar helaas niet meer op zal kunnen reageren, maar ook in de wetenschap dat hij dit zeker gewaardeerd zou hebben. Met dit nummer willen we een collega herdenken die altijd deskundig en helder zijn bijzondere visie op jeugdliteratuur wist te verwoorden.

Inhoudsopgave
Gezapig of zelfbewust? Over het zelfbeeld van kinderboekenauteurs (Helma van Lierop-Debrauwer)
Grensverkeer? Werkelijk? Literatuurkritiek in twee verschillende leefwerelden (Jen de Groeve)
Harry en Peter of Het verslag van een poëticale verhouding (Harry Bekkering)
Het kind aan zet. Over de kinderboeken van Peter van den Hoven (Sanne Parlevliet)
Leve het rommellezen! (column van Floortje Zwigtman)
Doch alle Lust will Ewigkeit. Of pragmatische: dat been ik wel bij (column van Rolf Erdorf)
De lege ruimte (Annie M.G. Schmidtlezing 2012, door Daan Remmerts de Vries)
Op de sporen van een echt mentsj. Mirjam Presslers poging om het verloren vertrouwen in de wereld te herstellen (Britta C. Jung).

Kinderzwerfboek

.

.
Neem me mee… lees me…en laat me weer zwerven.
Het idee van Kinderzwerfboek is simpel: kinderboeken met een zwerfsticker worden overal achtergelaten. Kinderen mogen ze gratis meenemen om te lezen. Ze moeten ze daarna wel weer laten zwerven. De zwerftocht van boeken kan worden gevolgd op deze website. Kinderzwerfboek wil zoveel mogelijk boeken laten rondzwerven. Het liefst meer dan een miljoen! Zodat alle kinderen overal leuke boeken kunnen vinden.

IBBY-Nederland vindt dit een erg mooi initiatief. We hebben besloten de komende twintig weken elke week zo’n tien kinder- en jeugdboeken ergens neer te leggen, zodat ze kunnen gaan zwerven. Wie weet waar ze uiteindelijk allemaal belanden.